L'11 d'agost finalitzàvem la temporada 2023/2024 amb un concert a Potries, València, com a part d'un festival fet amb molt d'esforç i afecte: el Potries Music Fest. No obstant això, els dos primers concerts de la gira van tenir lloc en Baiona i Vigo, i amb ells aconseguim portar la nostra música a Galícia per quart any consecutiu.
En aquest nou article del blog us comptarem tots els detalls d'aquesta trobada tan especial, protagonitzat pels llargs assajos, la companyia de grans persones i la vivència de moments que, sens dubte, quedaran per al record.
Fotografía: Inma del Valle
El diumenge dia 4 d'agost començàvem a 3 dies d'intenses sessions d'assaig, que van tenir lloc entre O Rosal i Belesar. Vam poder gaudir del bon temps en els nostres descansos i carregar les piles amb els deliciosos menjars a l'aire lliure que les nostres famílies van preparar. Durant aquesta trobada, no sols treballem el repertori dels concerts: Fantasy Etudes de William Albright, The Sobbing of the Phoenix d'Aaron Siebert i el tercer moviment Finale del Quartet de Saxofons Op. 109 d'Alexander Glazunov. També vam haver de preparar el repertori que presentarem al curs de Joventuts Musicals d'Alemanya en Weikersheim el proper mes de setembre, en el qual aprendrem d'alguns dels millors músics del món com el Quartet Casals, Heime Müller, Eberhard Feltz o Angelika Merkle.
Desprès de moltes notes, un retrobament amb el nostre gran amic Aaron Siebert i uns quants capbussons en la piscina, va arribar el dia del nostre primer concert de la gira. El 7 d'agost al matí, després d'un breu assaig, saludàvem a Brais González, un polifacètic músic vigués amb una carrera interessantíssima. Ell és el compositor de la pròxima obra que estrenarem, una nova experimentació que parteix de la idea de "òpera per a saxofons". En una profitosa sessió, explorem les possibilitats escèniques, logístiques i acústiques del projecte, participant així de manera activa en el procés de creació d'una nova obra i establint un estret vincle entre compositor, intèrprets i creació. Gràcies, Brais, per la teva bona disposició i per compartir el teu talent amb nosaltres. Us mantindrem al dia amb les novetats d'aquest apassionant naixement artístic!
Aquest mateix dia a la tarda, ens vestíem amb els nostres vestits blaus i entràvem a l'Església Excolegiata de Santa María de Baiona, disposats a oferir el nostre primer concert del programa "Arrels" en l'espai brindat per un bell temple d'estil romànic del segle XIII. Davant la falta de suport de les institucions locals, ens vam veure obligats a plantejar el format de taquilla inversa en els nostres concerts a Galícia. La taquilla inversa consisteix en què cada membre de l'audiència, voluntàriament, pot deixar a la sortida un donatiu de quantitat indefinida, que varia en funció del valor que cada persona li faci al concert o el nivell de suport que vulgui mostrar. Encara que aquest és un format molt habitual en altres països europeus, no és tan comú a Espanya. Malgrat això, la resposta del públic va ser millor de l'esperat, i volem agrair-li infinitament la seva assistència i generós suport. També volem expressar la nostra gratitud cap al rector de l'església, Don Manuel Salcidos, per rebre la idea d'aquest concert amb els braços oberts des del primer moment i donar suport al nostre projecte.
A vegades, d'aquelles coses inesperades que a priori interpretem com a negatives, neixen noves alegries, sorgeixen nous àngels en el camí. El concert del 8 d'agost que en un primer moment havíem plantejat fer en la Cocatedral Santa María de Vigo va ser cancel·lat pocs dies abans de l'inici de la trobada. Amb cartells i programes ja impresos, persones compromeses a assistir al concert i després de tot l'esforç organitzatiu, no podíem deixar la cosa així. En aquest moment de cerca express d'un nou espai va aparèixer Alberto Abal, tot un descobriment a nivell personal. No solament es va encarregar d'organitzar el nostre concert en la Capella de les Trinitàries de Vigo, sinó que es va preocupar de la promoció, ens va ajudar en la logística i va estar a la nostra plena disposició en tot moment. A més, la seva simpatia, altruisme i amor per la música ens va fer descobrir una persona amb la qual estem segurs que col·laborarem en el futur. Gràcies de cor, Alberto.
Amb la ressaca emocional de tots dos concerts, en els quals vam estar molt ben abrigallats per familiars, amics i professors, el dia 9 d'agost fèiem les maletes per a agafar el nostre vol a València. La nostra seu en aquesta ocasió es va situar a Ròtova, un poble de l'interior de la comarca de La Safor. Allí, la mare de Sira ens va fer gaudir de la rica gastronomia local i ens va cuidar amb molt d'afecte durant els últims dies de trobada.
El diumenge 11 d'agost posàvem punt i final a aquesta gira amb el nostre concert al Potries Music Fest a la Casa de la Cultura de Potries, envoltats també d'amics i familiars. Aquest concert no hauria estat possible sense Ausiàs Garrigós, director artístic del festival i gran músic, que va confiar en nosaltres i en el nostre projecte des del primer moment, tractant-nos a més amb molta estima. Tant de bo ens retrobem aviat. Moltes gràcies, Ausiàs!
Fotografía: Alberto Garsan
Aquests dies ens han sorprès amb multitud d'anècdotes, la generositat del nostre públic i l'oportunitat de compartir una vegada més un escenari junts. Però, sense cap dubte, els màxims responsables de tot el que és i serà Lítore Quartet són les nostres famílies, i és el seu suport incondicional allò que mai ens deixa de sorprendre. Gràcies especialment als nostres papàs i mamàs, per cuidar-nos tan bé i valorar com ningú més el nostre esforç. Sou, sens dubte, l'ànima de Lítore.